Piwo jako belgijski trunek

Piwo jako belgijski trunek

Historia piwa w Belgi datuje się na wiek pierwszych krucjat, na długo zanim Belgia stała się niezależnym krajem. Za zgodą Kościoła katolickiego, lokalne francuskie i flamandzkie opactwa warzyły piwo i sprzedawały je jako wywar roślinny. Piwo te zawierało stosunkowo niską zawartość alkoholu. Piwo w tym czasie często była alternatywą dla pitnej wody, której często brakowało. Tradycyjna metoda wrzenia piwa ewoluowała pod nadzorem klasztorów na przestrzeni siedmiu wieków. Wrzenie piwa w belgi pod koniec osiemnastego wieku było domena mnichów uciekających z Francji ogarniętej rewolucją. Jednak pierwszy typowy browar w Belgii rozpoczął prace dopiero prawie 50 lat po rewolucji. W tym okresie tylko mnisi warzyli piwo i było to wyłącznie piwo ciemne i słodkie. Pierwsze zarejestrowana sprzedaż piwa miała miejsce w dniu 1 czerwca 1861 orku. Piwo w klasztorze musiało być warzone spełniając szereg warunków, a proces warzenia musiał być trzymany w tajemnicy. Zyski ze sprzedaży piwa musiały być przekazane na cele dobroczynne. Tylko siedem klasztorów obecnie spełniają te wymagania, z których sześć jest w Belgii i jeden w Holandii. Warto więc wybrać się do Belgii aby móc mieć okazje skosztowania pysznego, oryginalnego, belgijskiego piwa, produkowanego według tradycyjnych receptur, przez klasztory.