Historia piwa w Belgi datuje się na wiek pierwszych krucjat, na długo zanim Belgia stała się niezależnym krajem. Za zgodą Kościoła katolickiego, lokalne francuskie i flamandzkie opactwa warzyły piwo i sprzedawały je jako wywar roślinny. Piwo te zawierało stosunkowo niską zawartość alkoholu. Piwo w tym czasie często była alternatywą dla pitnej wody, której często brakowało. Tradycyjna metoda wrzenia piwa ewoluowała pod nadzorem klasztorów na przestrzeni siedmiu wieków. Wrzenie piwa w belgi pod koniec osiemnastego wieku było domena mnichów uciekających z Francji ogarniętej rewolucją. Jednak pierwszy typowy browar w Belgii rozpoczął prace dopiero prawie 50 lat po rewolucji. W tym okresie tylko mnisi warzyli piwo i było to wyłącznie piwo ciemne i słodkie. Pierwsze zarejestrowana sprzedaż piwa miała miejsce w dniu 1 czerwca 1861 orku. Piwo w klasztorze musiało być warzone spełniając szereg warunków, a proces warzenia musiał być trzymany w tajemnicy. Zyski ze sprzedaży piwa musiały być przekazane na cele dobroczynne. Tylko siedem klasztorów obecnie spełniają te wymagania, z których sześć jest w Belgii i jeden w Holandii. Warto więc wybrać się do Belgii aby móc mieć okazje skosztowania pysznego, oryginalnego, belgijskiego piwa, produkowanego według tradycyjnych receptur, przez klasztory.
Piwo jako belgijski trunek
What’s your reaction?
Love0
Sad0
Happy0
Sleepy0
Angry0
Dead0
Wink0
Leave a Reply